AECSD & AMEDA İstanbul Doruğu 2024 İstanbul’da düzenlenecek

İSTANBUL (AA) – Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ekrem Arıkan, Avrasya Merkezi Saklama Kuruluşları Birliği (AECSD) & Afrika ve Ortadoğu Saklama Kuruluşları Birliği (AMEDA) bölgesindeki 44 ülkeden temsilcinin yer aldığı AECSD & AMEDA İstanbul Tepesi 2024'te, yaklaşık 3 milyarlık bir nüfusun yatırım ortamını bir ortaya getireceklerini bildirdi.

Anadolu Ajansının (AA) Küresel Bağlantı Ortağı olduğu “AECSD & AMEDA İstanbul Tepesi 2024”, MKK'nin konut sahipliğinde 2-4 Ekim'de İstanbul'da gerçekleştirilecek.

MKK Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Arıkan, doruğun tanıtım toplantısında, aktifliğin içeriğine, gayelerine ve MKK'nin çalışmalarına ait bilgi verdi.

Arıkan, MKK'nin birçok alanda eser hizmet ağını genişleterek çalışmalarına devam ettiğine işaret ederek, bu sayede memleketler arası işbirliklerini geliştirip, Türkiye'nin tanıtımı üzere hususlara da dokunmaya başladıklarını lisana getirdi.

Dünyada 5 tane Saklamacı Kuruluşlar Birliği bulunduğunu aktaran Arıkan, Türkiye'nin bunlardan dördüne üye olduğunu, bilhassa salgın devri sonrasında milletlerarası işbirliklerinin son derece canlandığını söyledi.

Arıkan, 2020'de Endonezya'da MKK'nin Elektronik Genel Şura Sistemi'nin kullanılmaya başlandığını bildirerek, eserin ihracatının devam ettiğini, birçok ülkeyle finansal teknoloji ihracatı için görüştüklerini, bu ve gibisi birçok yerli yazılım eserini güçlü AR-GE merkezlerinde iç kaynaklarla ürettiklerini belirtti.

Zirve kapsamında Avrasya, Afrika ve Orta Doğu'dan 40'ı aşkın ülkenin merkezi saklama kuruluşlarını İstanbul Finans Merkezi'nde düzenleyecekleri tepede bir ortaya getireceklerine dikkati çeken Arıkan, şunları kaydetti:

“Merkezi saklama kuruluşları, finansal altyapı kuruluşları olarak günümüzün ve geleceğin finans ekosisteminde kritik bir rol üstleniyor. MKK olarak milletlerarası işbirliklerimizi ve etkinliğimizi artırarak Türkiye sermaye piyasalarına sunduğumuz hizmetleri yurt dışında birçok ülkeye de sunma çabası içerisindeyiz. Bununla birlikte ülkemizin İstanbul Finans Merkezi maksatları doğrultusunda, başta içerisinde bulunduğumuz coğrafyadaki mevkidaş kurumlarımızla yakın çalışmayı sürdürüyor, işbirliklerimizi geliştirmemizin bir nişanesi olarak bu tepeyi düzenliyoruz.

AECSD ve AMEDA bölgesindeki 44 ülkeden temsilcinin yer aldığı bu tertipte yaklaşık 3 milyarlık bir nüfusun yatırım ortamını bir ortaya getirmiş oluyoruz. Her iki birlik üyesi ülkelerin sermaye piyasaları bilgilerine baktığımızda, yaklaşık 11 bin halka açık şirket ve 16 trilyon dolarlık bir piyasa kıymeti ile yıllık 8,6 trilyon dolarlık bir süreç hacminden kelam ediyoruz. Kıtaları birleştiren İstanbul'da, bu bölgeleri ve piyasaları da birleştirecek olmanın haklı gururunu yaşarken, tepeyle birlikte elde edilecek çıktıların tüm iştirakçi ülkeler için yeni fırsatlar ortaya çıkaracağına inanıyoruz.”

– “Teknoloji ihracatına sürat verdik”

Arıkan, bölgesel işbirlikleriyle teknoloji ihracatına da sürat verdiklerine ve yeni görüşmeler yaptıklarına vurgu yaparak, “Geçen yıl devraldığımız AECSD Devir Başkanlığımız ile birlikte yıl içindeki birçok milletlerarası tertibe katılarak ülkemizi ve MKK'yi anlatma ve tanıtma fırsatı yakaladık. Bunların hepsinden önümüzdeki periyotta ülke olarak yarar sağlayacağımıza inanıyoruz.” diye konuştu.

Etkinliği, “Kıtaları ve Piyasaları Buluşturan Zirve” olarak nitelendiren Arıkan, 2 Ekim'de, birliklerin iç toplantılarının MKK mesken sahipliğinde Borsa İstanbul Yerleşkesi'nde gerçekleştirileceğini duyurdu.

Dünya Saklamacı Kuruluşlar Forumu (WFC) Yönetim Kurulu Toplantısı'nın yanı sıra AMEDA Birliği ile Periyot Başkanlığını MKK'nin yürüttüğü AECSD Birliğinin Genel Şura Toplantıları'nın da düzenleneceğini bildiren Arıkan, aktifliğin 3-4 Ekim günlerinde İstanbul Finans Merkezi'nde devam edeceğini söyledi.

– “Saklamacı kuruluşların rolü dünyada her geçen gün daha da artıyor”

Arıkan, “Türkiye'den ve dünyanın dört bir yanından finans ve teknoloji alanında üst seviye yöneticilerin, alanında uzman konukların ve resmi temsilcilerin konuşmacı olarak yer alacağı dorukta, sermaye piyasalarının geleceği ve merkezi saklama kuruluşlarının rolü masaya yatırılacak. Birlikler ve ülkeler ortası imzalanacak mutabakat muahedeleri, çok sayıda oturum ve panel konuşmaları ile ikili görüşmelerin gerçekleşeceği doruğun kapsamı ve ölçeği bakımından İstanbul Finans Merkezi'nde bir birincisi gerçekleştirmesi bekleniyor.” değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul Finans Merkezi'nde 40'ı aşkın ülkeden 100'den fazla iştirakçiyle gerçekleştirecekleri bu ölçekte bir tertibe konut sahipliği yapmanın heyecanı içerisinde olduklarını belirten Arıkan, aktifliğin Türkiye iktisadı ve sermaye piyasalarına katkısı olacak işbirliklerini geliştirmeyle bir arada, saklamacı kuruluşların rolünün dünyada her geçen gün daha da arttığını söz etti.

– “OECD'den gelip Elektronik Genel Heyet Sistemi'mizi incelediler”

Toplantın sonunda soruları yanıtlayan Arıkan, bilgi güvenliği ve bilgi güvenliği konusuna verdikleri kıymetten bahsederek, şunları söyledi:

“KAP, Elektronik Genel Şura Sistemi üzere altyapılarımız birçok ülkede olmayan altyapılar. OECD'den gelip Elektronik Genel Heyet Sistemi'ni incelediler, anlattık. OECD bütün dünyaya duyuracağı, referans dokümanlarında yer alacak, dünyada bu manada kullanılan en âlâ 5 uygulamanın yer alacağı içeriğe Türkiye'yi dahil etmek için bunu yaptı. Endonezya'ya yaptığımız finansal teknoloji ihracatının akabinde Fas, Sri Lanka, Moğolistan üzere ülkelerle de görüşmelerimiz devam ediyor.

Dinleyip, anlamak isteyen, çalışacağımız ülkelerin sayısı önümüzdeki devirde artacak. Maksadımız dünyada saklamacı kuruluşlara, kurumlara altyapı hizmeti sunan finansal teknoloji hüviyetine de kavuşmak. MKK olarak çok kıymetli bir fonksiyonumuz var, ana faaliyetlerin yanında işbirliği içinde olduğumuz öteki ülkelere finansal teknoloji altyapısı sunma, geliştirme üzere çalışmalarımız da oluyor. Yalnızca milletlerarası alanda değil, içerde de bununla ilgili çalışıyoruz. MKK finansal teknoloji altyapı tedarikçisi olarak küresel manada öbür ülkeler tarafından kabul görsün, bu türlü bir kimliğe de bürünelim istiyoruz.”