YKS Hazırlık Sürecinde Psikolojik Stratejiler

YKS hazırlık sürecinde başarı için etkili psikolojik stratejiler keşfedin. Stres yönetimi ve motivasyon teknikleriyle sınav kaygınızı azaltın.
 Tarih: 26-03-2025 09:47:13
YKS Hazırlık Sürecinde Psikolojik Stratejiler

Uzman Psikolog Gizem Açıkgöz, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) hazırlık sürecinin zorlu bir yolculuk olduğunu belirterek, bu süreçte doğru psikolojik stratejilerin benimsenmesinin başarıyı artırabileceğini vurguladı. Açıkgöz, "YKS süreci, planlı ve disiplinli bir çalışma ile daha verimli hale getirilebilir" dedi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından açıklanan 2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) tarihleri 21 - 22 Haziran olarak belirlendi. Bu sınavda hedeflenen başarıya ulaşmak için izlenmesi gereken bazı psikolojik stratejilerden bahseden Açıkgöz, "Bu stratejiler, öğrencilerin sınav sürecini daha başarılı bir şekilde geçirmelerine yardımcı olacak önemli adımlar sunmaktadır" şeklinde konuştu.

Sınav Kaygısını Yönetmek

Açıkgöz, sınav kaygısını kontrol altına almak için öğrencilerin doğru nefes teknikleri, rahatlama egzersizleri ve meditasyon gibi yöntemleri uygulamaları gerektiğini ifade etti. "Bu yöntemler, kaygının azaltılmasına ve daha sakin bir zihinle sınav sürecine yaklaşılmasına yardımcı olabilir" dedi.

Zaman Yönetimi İle Başarıya Ulaşmak

YKS'nin süreli bir sınav olması nedeniyle öğrencilerin zaman yönetiminde zorluk yaşayabileceğini vurgulayan Açıkgöz, "Her adayın, sınavda soruları hızla ve doğru bir şekilde çözebilmesi için kendine özgü bir zaman yönetimi stratejisi geliştirmesi gerekmektedir" dedi. Deneme sınavları yapmanın bu stratejileri belirlemede önemli bir rol oynayacağını belirten Açıkgöz, "Sınavın başlangıcında kolay soruları çözmek veya motivasyon sağlayan bir dersten başlamak, zamanın daha verimli kullanılmasına yardımcı olabilir" diye ekledi.

Düzenli Çalışmanın Önemi

YKS hazırlık sürecinde düzenli bir çalışma alışkanlığı geliştirmenin başarıyı artırmada kritik bir rol oynadığını belirten Açıkgöz, "Çalışmalarınızı 45-50 dakika süreyle yapıp, ardından kısa bir ara vermek konsantrasyonu artıracaktır. Ayrıca, her öğrencinin ders çalışırken en verimli olduğu saat dilimlerini belirlemesi, sınav performansını yükseltmek açısından oldukça önemlidir" şeklinde konuştu.

İGÜ Koçun Olsun Projesi ile YKS Rehberliği

İstanbul Gelişim Üniversitesi tarafından başlatılan ve projenin başında yer alan Uzman Psikolog Gizem Açıkgöz, rehberlik uygulamalarının sınav başarısında kritik bir rol oynadığını ifade etti. Özellikle meslek seçimi konusunda öğrencilerin yaşadığı belirsizliklerin, mesleki yönelim envanterlerinin çözülmesiyle aşıldığını vurguladı. "İGÜ Koçun Olsun Projesi, YKS hazırlığındaki öğrencilerin yalnızca akademik anlamda değil, duygusal ve psikolojik açıdan da güçlü bir şekilde bu sürece hazırlanmalarını sağlıyor. Üniversite, eğitimdeki başarılı yaklaşımını psikolojik destekle bütünleştirmeyi hedefliyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)
  Bu haber 16 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Eğitim Haberleri
İstanbul
TarihDurumEn DüşükEn Yüksek
30 Mart 2025 12°17°
31 Mart 2025 12°18°
01 Nisan 2025 12°18°
02 Nisan 2025 10°11°
03 Nisan 202512°
04 Nisan 202515°
HABER ARŞİVİ
  • 30
  • 03
  • 2025
İstanbul
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
05:17 06:44 13:14 16:46 19:33 20:55
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI