Trabzon'da 'Drakula' Böceği ile Mücadele Çalışmaları

Trabzon'da 'Drakula' böceğiyle mücadele çalışmaları hakkında bilgi edinin. Zararlıların kontrolü için yapılan yöntemler ve etkileri.
 Tarih: 31-03-2025 09:50:08
Trabzon'da 'Drakula' Böceği ile Mücadele Çalışmaları

Türkiye’nin farklı illerinde yaklaşık 10 yıldır tarımsal zarara yol açan ve 'Drakula' olarak bilinen turunçgil uzun antenli böceği ile mücadele çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Trabzon'da, bu zararlı böceği kontrol altına almak amacıyla yaklaşık 7 bin dekarlık alanda kapsamlı ilaçlama işlemi gerçekleştirildi. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, mücadele sürecinin son evrelerine yaklaşıldığını vurguladı. Kaplan, "Bu zararlı, bölgemize ilk olarak İstanbul'dan geldiği düşünülüyor. Yaklaşık 8-10 yıllık bir geçmişe sahip, ancak artık mücadelenin son aşamalarındayız" şeklinde konuştu.

'Drakula' Böceği Nedir?


'Drakula' Böceği Nedir?

Anavatanı Uzak Doğu olan ve fındık dallarını kurutarak ciddi hasara yol açan 'Drakula' lakaplı turunçgil uzun antenli böceği (Anoplophora chinensis), yüzlerce üreticiyi mağdur etmiştir. Trabzon'daki yetkililerin yürüttüğü mücadele çalışmaları neticesinde, bu zararlının sayısının her yıl azaldığı gözlemlenmiştir. İlk olarak Esiroğlu Mahallesi'ndeki Büyükşehir Belediye Fidanlığı ve çevresindeki 2 kilometrelik alanda tespit edilen bu zararlı, bölgedeki yayılışını kaybetmiştir.

Biyolojik Özellikleri ve Davranışları


Biyolojik Özellikleri ve Davranışları

Bu zararlının fındık ağaçları üzerindeki etkileri oldukça yıkıcıdır. Yapılan survey çalışmalarında, böceğin sesten etkilenerek fındık bahçelerindeki otların arasına gizlendiği belirlenmiştir. Fındık dışındaki orman ağaçlarında görülmemesi, onun biyolojik yapısının bir özelliğidir. Bu böcek, birkaç gün içinde çiftleşip fındık ağaçlarının kök kısmına yumurtalarını bırakarak yaşam döngüsünü tamamlamaktadır. Türkiye genelinde 10 yıldır süren bu mücadele kapsamında Trabzon'da ilaçlama faaliyetleri devam etmektedir.

Mücadelenin Son Aşamaları


Mücadelenin Son Aşamaları

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yürütülen çalışmalar, olumlu sonuçlar vermektedir. Turunçgil uzun antenli böceğinin etkili olduğu alanlardaki sayısının azaltıldığı belirlenirken, Müdür İsa Kaplan, "Turunçgil uzun antenli böceği ile ilgili mücadelemiz sürüyor. Maçka Esiroğlu bölgesinde, Bakanlığımızın bütçesiyle sağlanan ilaçlarla yaklaşık 6-7 bin dekar alanda ilaçlama gerçekleştirdik. Bu zararlı oldukça dirençli olmasına rağmen, geçen yıl oldukça başarılı bir mücadele sergiledik. Önceki yıllara göre sayılarının azaldığını gözlemliyoruz. İnşallah bu yıl bu sorunu tamamen çözüme kavuşturmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

Fındık Üreticileri 'Drakula' ile Mücadelede Zorlandı


Fındık Üreticileri 'Drakula' ile Mücadelede Zorlandı

24 Ekim 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'turunçgil uzun antenli böceği' ile mücadele çalışmaları resmen başlatılmış ve fındık üreticilerine tazminat verilmesi kararlaştırılmıştır. Esiroğlu Mahallesi’nde 2016 yılından itibaren görülmeye başlayan ve fındık dallarını kurutarak büyük zarara yol açan 'Drakula' ile mücadelede bazı üreticiler başarısız kalmıştır. Yöredeki yaklaşık 15 fındık üreticisi, yüzlerce dönüm alanda bu zararlıyı kontrol edemeyince, fındık ağaçlarını iş makineleriyle söküp, ardından da sökülen ocakları ateşe vermek zorunda kalmıştır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Editör: İstanbul Yerel (IY)
  Bu haber 14 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Ekonomi Haberleri
İstanbul
TarihDurumEn DüşükEn Yüksek
04 Nisan 2025 10°16°
05 Nisan 202514°
06 Nisan 202514°
07 Nisan 2025
08 Nisan 2025
09 Nisan 202510°
HABER ARŞİVİ
  • 04
  • 04
  • 2025
İstanbul
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
05:08 06:36 13:12 16:48 19:39 21:01
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI