TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Özbekistan'daki Açıklamaları ve Küresel Adalet Vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Özbekistan'daki açıklamaları, küresel adalet vurgusu ve bölgesel işbirlikleri üzerine önemli değerlendirmeler.
 Tarih: 06-04-2025 16:14:03
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Özbekistan'daki Açıklamaları ve Küresel Adalet Vurgusu

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Özbekistan'daki Açıklamaları


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un Özbekistan'daki Açıklamaları

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Numan Kurtulmuş, Özbekistan’da düzenlenen Parlamentolar Arası Birlik (PAB) 150. Genel Kurulu’nda önemli mesajlar verdi. Kurtulmuş, "Sadece Filistin’deki gelişmeler bile, diğer bütün küresel felaket ve çatışmaları bir tarafa bıraksak, yeni bir sisteme ihtiyaç olduğunu, yeni bir küresel siyasal ve ekonomik mimariye ihtiyaç olduğunu ayan beyan ortaya koyuyor" şeklinde konuştu.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Taşkent’te düzenlenen bu uluslararası toplantıda, küresel düzenin ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğu bir dönemde bulunduklarını ifade etti. Küresel politik ve ekonomik krizler, jeopolitik gerilimler ve olası çatışmaların ortasında parlamenterlerin temel bir sorumluluk taşıdığını vurguladı.

Kalkınmada İnsan Haysiyeti ve Adalet Vurgusu


Kalkınmada İnsan Haysiyeti ve Adalet Vurgusu

Kurtulmuş, ülkelerin ve toplumların kalkınmasının yalnızca maddi imkanların artması ile mümkün olmadığını, insan haysiyetini merkeze alan adalet anlayışının da hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. "Hukuk belli gruplar için ayrıcalık sunan bir araç haline gelirse, ekonomi belli çevrelerin kazanımlarını artıran bir sistem olarak görülürse ve siyaset güç odaklarının çıkarlarını koruyan bir mekanizmaya dönüşürse, o zaman toplumların dengesi bozulur, devletler zayıflar, küresel çatışma ve savaş tehditleri ortaya çıkar" dedi.

Dünya genelinde gelir dağılımındaki adaletsizliğin derinleştiğine dikkat çeken Kurtulmuş, küresel servetin büyük bir kısmının küçük bir azınlığın elinde toplandığını, milyonlarca insanın en temel ihtiyaçlarına bile ulaşamadığını sözlerine ekledi. Bilgiye erişim hakkının büyük ölçüde dijital şirketlerin tekelinde olduğunu belirtti ve teknolojinin, insanlığın refahını artırmak yerine tekelleşme ve piyasa hakimiyetini artırma aracı haline dönüştüğünü vurguladı.

Adil Kalkınma İçin Üç Temel Sorumluluk


Adil Kalkınma İçin Üç Temel Sorumluluk

Kurtulmuş, adil bir kalkınma modeli inşa etmek için devletlerin üç temel sorumluluğu olduğunu ifade etti:

  • Eğitime Yatırım Yapmak: Gençlerin eğitimde fırsat eşitliğine sahip olması gerektiğini belirtti.
  • Sosyal Politikaları Geliştirmek: Toplumun tüm kesimlerinin ekonomik büyümeden adil bir pay almasını sağlamak önemli.
  • Adil Bir Ekonomik Sistem Kurmak: Ekonomik sistemin adil olması için tüm imkanların seferber edilmesi gerektiğini vurguladı.

Parlamentoların Rolü ve Küresel Sorumluluk

Kurtulmuş, parlamentoların sadece iç politik meselelerle sınırlı kalmadığını, uluslararası siyasetin de önemli bir parçası olduğunu ifade etti. Savaşların ve çatışmaların ötesinde barışı, diyaloğu ve iş birliğini esas alan bir perspektif geliştirilmesinin parlamentoların görevi olduğunu vurguladı. "Halkın iradesini temsil eden meclisler olarak, küresel adalet ve barış için sorumluluk almaktan asla kaçınmamalıyız" dedi.

Bugünün dünyasında geleneksel ekonomik ve siyasal paradigmaları aşan yeni bir toplumsal sözleşmeye ihtiyaç duyulduğunu belirten Kurtulmuş, yaşanan bütün sınamaların, bilinen yöntemlerle çözülemeyeceğini ortaya koyduğunu ifade etti.

Filistin İle İlgili Duygular ve Çağrı

Kurtulmuş, Gazze’deki insanlık dramına da dikkat çekti. "1,5 yıldır devam eden, 50 bini aşkın masum insanın acımasızca öldürüldüğü bir soykırıma tanıklık ediyoruz. Ne yazık ki dünya sisteminin hiçbir kurumu bu katliamı engellemek için hiçbir şey yapmıyor" dedi. Filistin’deki gelişmeleri, küresel adalet ve vicdanın sınandığı bir turnusol kağıdı olarak nitelendiren Kurtulmuş, tüm dünya parlamentolarını yeni ve adil bir siyasal ve ekonomik mimarinin kurulması için ortak çalışmaya davet etti.

Genel Kurul’daki müzakerelerde; AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Parlamentolar Arası Birlik Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Ankara Milletvekili Asuman Erdoğan, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, Yeni Yol Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici ve Türkiye’nin Taşkent Büyükelçisi Ufuk Ulutaş da yer aldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Editör: İstanbul Yerel (IY)

  Bu haber 34 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Siyaset Haberleri
İstanbul
HABER ARŞİVİ
  • 13
  • 04
  • 2025
İstanbul
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI