Osmanlı Devleti'nin temellerinin atıldığı topraklar olan Bilecik, 700 yıl boyunca süregelen bir geleneği yaşatmaya devam ediyor. Osmanlı şerbeti, tarihi tarifleriyle yeniden hayat bulurken, bu lezzetli içeceğin marka tescili yolunda da önemli adımlar atılıyor.
Bilecik, Osmanlı Dönemi'nden günümüze uzanan bir şerbet kültürüne sahip. 7 asır öncesine ait akademik ve tarihi araştırmalar neticesinde hazırlanan reçeteler ile Osmanlı şerbetinin tescillenme çalışmaları sona gelindi. Ramazan ayında vazgeçilmez bir içecek olan şerbet, narçiçeği, tarçın, zencefil, kızılcık şerbeti ve meyve kuruları gibi yaklaşık 40 çeşit baharat ile organik aromalarla zenginleştiriliyor. Tamamen el emeğiyle, katkı maddesi kullanılmadan Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Gıda Bölümü uzmanları ve öğrencileri tarafından asırlık tarifine uygun olarak üretiliyor.
Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda İşletme Bölümü öğretim görevlisi Mesut Kaplan, Osmanlı şerbetinin önemine dikkat çekiyor. Kaplan, "Şerbet, Osmanlı döneminde günlük olarak tüketilen, çay gibi yaygın bir içecekti. Özellikle Ramazan aylarında çeşitli şerbetlerin tüketimi artıyordu. İftar sonrasında, vücudun ihtiyaç duyduğu şekeri ve antioksidan özellikteki maddeleri karşılamak için önemli bir seçenek olarak öne çıkıyordu" diyor.
Kaplan, şerbetin tarihçesini de aktarıyor: "Osmanlı döneminde yemek kültürü günümüzdeki gibi değildi. Kahvaltılar erken saatlerde yapılıyor, öğle yemekleri pek tercih edilmiyordu. İnsanlar ikindi vakti şerbetler ve meyve kuruları ile enerji ihtiyacını karşılıyordu. Bu nedenle şerbet, yaşam felsefesi ve kültürümüzde önemli bir yer tutuyordu."
Kaplan, açıklamalarına devam ederek, "Şerbet kültürü, Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan bu yana devam ediyor. Saray mutfağında da yer bulan bu gelenek, Ertuğrul Gazi'den itibaren sürdürülüyor. Biz de bu geleneği yaşatmaya çalışıyoruz. Osmanlı şerbetinin coğrafi işaret tescili ve geleneksel ad tescili için çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde belirtiyor.
Son olarak, Kaplan, "Osmanlı'dan miras kalan şerbetin geleneksel ad tescilinin başvurusunu yaptık ve bu süreçteki çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyor. Öte yandan, şerbet yapımında Gıda Kalite Kontrol Analizi Bölümü 1. sınıf öğrencileri Çağla Kılıç ve Reyhan Nur Demir de Kaplan'a eşlik ediyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)