Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi İçin Protokoller

Mesleki eğitimin güçlendirilmesi için protokoller hakkında bilgilendirici içerik. Eğitimde yenilikler ve iş gücü piyasası ile uyum.
 Tarih: 25-03-2025 22:14:19
Mesleki Eğitimin Güçlendirilmesi İçin Protokoller

Mesleki Eğitimde Yeni Dönem: Protokoller ile İşbirlikleri


Mesleki Eğitimde Yeni Dönem: Protokoller ile İşbirlikleri

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, mesleki ve teknik eğitimin güçlendirilmesi adına önemli açıklamalarda bulundu. Tekin, "Meslek ve sivil toplum örgütleriyle protokol yapacağız" dediğimizde eleştirilerle karşılaştıklarını belirterek, "Bizi eleştiriyorlar. 'Her yerde protokol yapamazsın, onayladığım yerle protokolü yaparsın' diyorlar. Ben de soruyorum, 'Türkiye’deki sivil toplum ve meslek örgütlerini renklendirip meşrulaştırma yetkisine hangi vasfınızla sahipsiniz?' Bu noktada, destek alacağımız herkesle protokol yapma kararlılığındayız" şeklinde konuştu.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan 'Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği' protokolü, sektör iş birlikleriyle mesleki eğitime erişimi ve kalitesini artırmayı hedefliyor. Törende konuşan Bakan Tekin, "Değişen dünyada statükocu bir mantıkla ilerlersek, yerimizde sayarız ve dünyadan koparız. Türkiye’nin en statükocu kurumlarından biri uzun yıllardır Milli Eğitim Bakanlığı’dır. Bu statükoyu geçmişte çok uzun süre koruduk. Proje okulları ve protokol okulları, Milli Eğitim Bakanlığı açısından bir dönüm noktasıdır. Bu kavramları eğitim literatürüne kazandırma hedefimiz, tutucu bir yaklaşımı değiştirmekti" dedi.

Protokollerle Zenginleşen Eğitim


Protokollerle Zenginleşen Eğitim

Bakan Tekin, mesleki eğitimin müfredatını sektörle birlikte belirlediklerini ifade ederek, "Ayakkabıcılık lisesi açacaksak, müfredatını ayakkabıcılar odası ile birlikte belirlemeliyiz. Ayrıca, eğitimci kadrosunu oluştururken sektörde uzmanlaşmış öğretmenleri istihdam etmemiz gerekiyor. Yaptığımız protokollerle, ustabaşı gibi uzmanların mesleki eğitim veren okullarda eğitimci olarak görev almalarının önünü açtık" dedi.

Ayrıca, uygulama eğitimi sırasında öğrencilerin iş yeri bulma sorunlarına karşı staj ücretleri ile ilgili önemli adımlar attıklarını belirten Tekin, "Asgari ücretin yüzde 30’u ve yüzde 50’si kadar staj ücreti ödemeyi yasal düzenlemeyle gerçekleştirdik. Ayrıca, staja giden öğrencilerin meslek hastalıkları ve iş kazalarına karşı sigortalı olmalarını sağladık. Bu adımlar, eleştirilere rağmen radikal dönüşüm hamlelerimizdir" diye ekledi.

Eleştirilere Yanıt


Eleştirilere Yanıt

Bakan Tekin, muhalefetin eleştirilerine karşılık vererek, "Bizi eleştirenler, 'Çocukları iş dünyasının emrine veriyorsunuz' diyorlar. Oysa biz çocuklarımızın meslek sahibi olmalarını ve nitelikli eleman ihtiyacını gidermelerini sağlamak için çabalıyoruz. Eğer muhalefetin dediği gibi davranırsak, okullarımızın kapılarını sanayi kuruluşlarına kapatırız. Ancak biz, bu ülkeye hizmet etmeye kararlıyız" dedi.

Tekin, "Hukuk devletinin ilgili kurumlarına bu yetki aittir. Dolayısıyla, destek alacağımız herkesle protokol yapma zorunluluğumuz var. Bu okulları zenginleştirmenin yolu budur" diyerek, bu alanda radikal adımlara devam edeceklerini vurguladı.

İnsan Kaynağının Gelişimi

Bakan Tekin, bir makalede okuduğu bilgileri paylaşarak, "Bir ülkede insan kaynaklarının sağlıklı gelişimi, gayrisafi milli hasılayı ortalama yüzde 2 puan artırır. Ben bu ülkenin milli gelirinin artmasını istiyorum. Hızla değişen dünyaya çocuklarımızın adapte olmasını sağlamak için gerekli adımları atacağız" dedi. Ayrıca, mesleki eğitimin daha erken yaşlarda başlaması gerektiğini vurgulayarak, ortaokul düzeyinde pilot uygulamaların başlatıldığını açıkladı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Destek


Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'ndan Destek

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa’nın Türkiye ekonomisindeki önemine değinerek, "Kentimiz, ürettiği değerlerle Türkiye’nin en önemli itici gücüdür. Yüksek teknolojinin hakim olduğu yeni sanayi devriminde nitelikli insan kaynağına ihtiyaç var" dedi.

Burkay, "Geçmişte eğitimle insanlar 20-30 yıl boyunca hayatlarını sürdürebilirken, bugün bu süre 2-3 yıla düştü. Bu nedenle yaşam boyu eğitim kaçınılmaz hale geldi" diyerek, BTSO olarak bu alanda büyük yatırımlar yaptıklarını ve eğitim merkezleri açtıklarını belirtti.

Burkay, "Yeni dönemde veriyi anlamlı hale getirmek de önemli. Bu bağlamda, insan kaynağımızı bu alanlarda yetiştirmeliyiz. Yaptığımız protokol, bu yönde önemli bir adım" diyerek, Milli Eğitim Bakanına teşekkür etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Editör: İstanbul Yerel (IY)

  Bu haber 13 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Eğitim Haberleri
İstanbul
TarihDurumEn DüşükEn Yüksek
30 Mart 2025 12°17°
31 Mart 2025 12°18°
01 Nisan 2025 12°18°
02 Nisan 2025 10°11°
03 Nisan 202512°
04 Nisan 202515°
HABER ARŞİVİ
  • 30
  • 03
  • 2025
İstanbul
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
05:17 06:44 13:14 16:46 19:33 20:55
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI