Kanser Riskini Azaltmanın Yolları ve Toplumsal Etkileri

Kanser riskini azaltmanın yollarını keşfedin ve bu önlemlerinin toplumsal etkilerini öğrenin. Sağlıklı yaşam için ipuçları burada!
 Tarih: 31-03-2025 12:05:08
Kanser Riskini Azaltmanın Yolları ve Toplumsal Etkileri

Kanser Riskini Azaltmanın Yolları

Kanser riskini azaltmak için uygulanması gereken yöntemlere dikkat çeken Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Şaban Seçmeler, yaşam tarzının önemine vurgu yaparak, "Sigarasız ve alkolsüz bir yaşam tarzı benimsenmelidir. Obezitenin önüne geçmek için hareketsiz yaşamdan uzak durmak şarttır. Düzenli ve sağlıklı beslenmek, hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmalıdır. Ayrıca, düzenli egzersiz yapmak, yaşam tarzı olarak kabul edilmelidir. Toplumun bilinçlendirilmesi adına, tarama ve aşılama programları hakkında politikalar oluşturulmalıdır" dedi.

Medical Park Bahçelievler Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanı Dr. Şaban Seçmeler, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Kanserin Toplum Üzerindeki Etkileri

Kanserin, toplum tarafından göz ardı edilmemesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Seçmeler, "Kanser, dünyada ve ülkemizde kalp damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci ölüm sebebidir. Gelişen görüntüleme, tanı ve tedavi yöntemleri ile erken tanı oranları artmış olsa da, hayatımızın birçok aşamasında kansere neden olan etkenlere maruz kalmamız nedeniyle kanser oranları hala yükselmeye devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Dünya Genelinde Kanser İstatistikleri

Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişinin kanser tanısı aldığını ve 10 milyona yakın hastanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Uzm. Dr. Seçmeler, "En sık görülen kanser türleri arasında akciğer, meme, prostat, kolorektal, mide ve karaciğer kanserleri bulunmaktadır. Ülkemizde ise yıllık yaklaşık 24 bin yeni kanser tanısı konulmaktadır. Erkeklerde kanser oranları kadınlara göre daha yüksektir; erkeklerde en yaygın kanser türleri akciğer, prostat ve kolorektal kanserler iken, kadınlarda meme, tiroit ve kolorektal kanserler ilk üçte yer almaktadır. Ülkemizde yılda yaklaşık 130 bin kişinin kanser nedeniyle hayatını kaybettiği tahmin edilmekte ve 2040 yılına kadar kanser oranının dünya genelinde ve ülkemizde yaklaşık 1,5 katına çıkacağı öngörülmektedir" şeklinde konuştu.

Kanserin Nedenleri ve Risk Faktörleri

Uzm. Dr. Seçmeler, kanserin oluşumunda çevresel faktörlerin genetik faktörlerden daha fazla rol oynadığını ifade ederek, "Özellikle meme, endometriyum, over, prostat, kolon, pankreas ve mide kanserleri gibi türlerde genetik mutasyonların etkisi büyüktür. Çevresel faktörler arasında ise sigara ve tütün ürünleri, obezite, enfeksiyonlar, alkol, ultraviyole ışınları, hareketsiz yaşam tarzı, işlenmiş gıdalar ve çevre kirliliği gibi etmenler kanserin gelişiminde önemli rol oynamaktadır" dedi.

Obezitenin Kanser Üzerindeki Etkisi

Uzm. Dr. Seçmeler, "Günümüzde obezite, birçok hastalıkta olduğu gibi bazı kanser türlerinin gelişiminde de kritik bir faktördür. Bu kanser türleri arasında meme, endometriyum, kolorektal, böbrek, safra kesesi ve pankreas kanserleri bulunmaktadır. Obezitenin önlenmesi ve azaltılması, sedanter yaşam tarzının terk edilmesi ve düzenli egzersiz yapılması, kanser oranlarının düşmesine katkı sağlayacaktır. Özellikle sindirim sistemi kanserlerinde, hazır ve işlenmiş gıdaların fazla tüketimi, ateşle pişirilmiş kırmızı etin aşırı tüketimi, liften yoksul bir diyet ve hareketsiz yaşam tarzı kanser gelişiminde rol oynayan faktörlerdendir" açıklamasında bulundu.

Hareketsiz Yaşam Tarzının Zararları

Kanser tanı ve tedavisinde en önemli faktörün kansere yakalanmamak veya kanseri erken aşamada tespit etmek olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Seçmeler, "Genetik faktörler değiştirilemese de, çevresel faktörlerin hayatımızdan çıkarılması, birçok kanser türünün azalmasında etkili olacaktır. Akdeniz diyeti tarzında lif ve sebze-meyve açısından zengin bir beslenme, düzenli egzersiz ve hareketsiz yaşam tarzının terk edilmesi, obezitenin önlenmesi gibi faktörler kanserin çevresel etmenlerine karşı koruyucu olacaktır" dedi.

Kanser Tarama Yöntemleri

Kanserin erken tanısı ve tarama programları hakkında toplumun bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çeken Uzm. Dr. Seçmeler, "Özellikle kadınlarda en sık görülen meme kanseri için 40 yaşından itibaren 1-2 yılda bir mamografi ve ultrasonografi ile tarama yapılması, akciğer kanseri için sigara kullanıcılarında düşük doz akciğer tomografisi ile akciğerlerin değerlendirilmesi, kolon kanseri için 45-50 yaş sonrası kolonoskopi ile tarama yapılması ve cinsel aktif kadınlar için smear testi ile HPV ve serviks kanseri taraması gibi yöntemler, birçok kanserin erken tanı almasına ve hızlı bir şekilde tedavi edilmesine olanak sağlayacaktır" şeklinde sözlerine devam etti.

Kanser Tedavi Seçenekleri

Uzm. Dr. Seçmeler, tedavi seçenekleri hakkında şu bilgileri paylaştı: "Son yıllardaki gelişmeler sayesinde birçok kanser türünde tamamen iyileşme sağlanabilmektedir. Kanserin birçok türünde kür sağlanamasa da, hastalığın kontrol altında tutulabileceği ve kronik bir hastalık gibi yönetilebileceği söylenebilir. Geçmişte yalnızca cerrahi tedavi uygulanırken, günümüzde cerrahi sonrası tedaviler, ameliyat öncesi tedaviler ve yalnızca kemoterapi, radyoterapi, hedefe yönelik akıllı ilaçlar ile immünoterapilerle birlikte hastalığın nüks riski ve kanser nedeniyle ölüm oranları azalmaktadır. Bu sayede yaşam süresinin uzadığı gözlemlenmektedir."

Tedavi Planının Belirlenmesi

Kanser tanısı almış hastalar için en önemli noktanın hastalığın evresine, özelliklerine ve karakterine en uygun tedavi yönteminin belirlenmesi olduğunu vurgulayan Uzm. Dr. Seçmeler, "Bazı hastalarda cerrahi müdahale hızlı bir çözüm sunarken, bazılarında tanı alır almaz başlayacak kemoterapi veya radyoterapi, yeni nesil akıllı ilaçlar veya immünoterapiler en uygun tedavi seçenekleri olabilir. Tedavi kararlarının multidisipliner bir konsey ortamında verilmesi en doğru yaklaşım olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kanser Riskini Azaltmak için Öneriler

Uzm. Dr. Seçmeler, kanser riskini azaltmak için şu önerilerde bulundu:

  • Sigarasız ve alkolsüz bir yaşam tarzı benimsenmelidir.
  • Obezitenin önüne geçmek için hareketsiz yaşamdan uzak durulmalıdır.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
  • Düzenli egzersiz yapmak yaşam tarzı haline getirilmelidir.
  • Tarama ve aşılama programları hakkında politikalar oluşturulmalıdır.
  • Toplum, kanser tanısı aldıktan sonra karamsarlığa kapılmadan, kanseri yenebilen birçok hastanın olduğunu bilerek mücadele etmelidir. Bilimsel verilere dayanarak en doğru tedavi yöntemini almak konusunda bilinçlendirilmelidir.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)
  Bu haber 14 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Sağlık Haberleri
İstanbul
TarihDurumEn DüşükEn Yüksek
03 Nisan 2025 11°15°
04 Nisan 2025 10°16°
05 Nisan 2025 10°14°
06 Nisan 202513°
07 Nisan 2025
08 Nisan 2025
HABER ARŞİVİ
  • 03
  • 04
  • 2025
İstanbul
İmsak Güneş Öğle İkindi Akşam Yatsı
05:11 06:39 13:13 16:47 19:36 20:58
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI