Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kolorektal kanserlerin erken teşhisinin önemine dikkat çekerek, "Kalın bağırsak kanserinde hastaların yüzde 70’i ileri evrede doktora başvurmakta. Tanının gecikmesi, tedavi sürecinde hem hasta hem de hekim için zorluklar yaratmaktadır. Ancak, hastalık erken evrede tespit edildiğinde büyük ölçüde tedavi edilebilir" dedi.
Doç. Dr. Tarım, kolorektal kanser farkındalık ayı dolayısıyla yaptığı açıklamada, "Kolorektal kanserler, yani kalın bağırsak kanserleri, dünya genelinde ve ülkemizde en yaygın görülen kanser türleri arasındadır. Tüm dünyada en sık rastlanan üçüncü kanser tipi olma özelliğine sahiptir. Kalın bağırsak kanseri hastalarının büyük bir kısmı 50 yaşın üzerindedir. Bu nedenle, hastaların %70’i, hastalık ilerledikten sonra doktora başvurmaktadır. Tanının gecikmesi, tedavi süreçlerinde zorluklara yol açmaktadır. Ancak erken evrede teşhis edildiğinde, hastalık büyük ölçüde tedavi edilebilir. Kalın bağırsak patolojileri henüz kanser öncesi dönemde erken evrede tespit edilerek basit tedavi yöntemleriyle kanser sıklığı ve buna bağlı ölümler önemli ölçüde azaltılabilir" şeklinde konuştu.
Yaşam kalitesini artırması ve yaşam süresini uzatması açısından kalın bağırsak tarama programlarının önemine dikkat çeken Tarım, "Dünya Sağlık Örgütü, kalın bağırsak kanseri taramasını önerilen kanser tarama programları arasında yer almaktadır. Kalın bağırsak kanseri taraması, dışkıda gizli kan testi ve kolonoskopi ile gerçekleştirilmektedir. Özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerin her 2 yılda bir gaitada gizli kan testi ve her 10 yılda bir kolonoskopi yaptırmaları, kalın bağırsak kanserinin erken tanısı için hayati bir öneme sahiptir" dedi.
Kanser taramalarının en önemli unsurlarından birinin farkındalık çalışmaları olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Tarım, "Mart ayı, ‘kolorektal kanser farkındalık ayı’ olarak dünya genelinde kabul görmüş bir dönemdir. Bu süre zarfında çeşitli etkinliklerle toplumsal farkındalık oluşturulmaya çalışılmaktadır. Tarama testleri mutlaka yapılmalıdır. 50 yaş ve üzerindeki bireylerin aile hekimlerine başvurarak kalın bağırsak kanseri için tarama testlerini yaptırmaları konusunda hassasiyet göstermelerini öneriyorum. Ayrıca, posalı gıdaların az tüketilmesi, sigara ve alkol kullanımının yanı sıra, hazır gıda tüketiminin, özellikle fazla miktarda işlenmiş (sosis, salam vb.) veya işlenmemiş kırmızı et (sığır, kuzu, karaciğer vb.) tüketiminin artmasıyla kalın bağırsak kanserinin genç yaşlarda daha sık görülmeye başladığını belirtmek gerekir. En önemli şüphe uyandırıcı belirtiler arasında büyük abdest sırasında kan görülmesi ve ani bağırsak düzensizlikleri yer almaktadır. Bu tarz şikayetleri olan bireylerin yaşı ne olursa olsun bir doktora başvurarak tarama yaptırmaları gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)