Kahramanmaraş'ta Alerjik Hastalıklar ve Polen Yoğunluğu

Kahramanmaraş'ta alerjik hastalıkların yaygınlığı ve polen yoğunluğu hakkında bilgilere ulaşın. Sağlığınızı korumak için önemli ipuçları keşfedin.
 Tarih: 27-03-2025 10:26:12
Kahramanmaraş'ta Alerjik Hastalıklar ve Polen Yoğunluğu

Türkiye'nin polen üreten en yüksek ilinin Kahramanmaraş olduğunu belirten Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Okur, "Türkiye'nin alerji haritasında en yüksek polen yoğunluğuna sahip şehir olarak öne çıkıyor. Bitki örtüsü açısından zengin olan bu şehirde, güneşli ve rüzgârlı hava şartları polenlerin daha fazla yayılmasına neden oluyor" dedi.

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, alerjik hastalıklarda belirgin bir artış yaşandığı gözlemleniyor. Türkiye’nin alerji haritasına göre, Kahramanmaraş polen yoğunluğu en yüksek şehir olarak ilk sırada yer alıyor. Zengin bitki örtüsü, rüzgârlı ve güneşli hava şartları nedeniyle polen yayılımı artarken, sanayileşme ve son yıllarda hız kazanan inşaat faaliyetleri de alerji vakalarının çoğalmasına neden olduğu ifade ediliyor.

Alerjik hastalıklara karşı alınabilecek önlemler arasında, evde nem kontrolü, halı ve yatak temizliği, polen yoğun saatlerde dışarı çıkmamak ve düzenli burun temizliği yapmanın gerektiği vurgulanıyor. Uzmanlar, özellikle bahar aylarında maske kullanımının ve antihistaminik ilaç tedavisinin alerjik semptomları hafifletmede etkili olabileceğini belirtiyor.


Kahramanmaraş'ta Alerjik Hastalıklar ve Polen Yoğunluğu

Polen Yayılımı ve Alerji Belirtileri


Polen Yayılımı ve Alerji Belirtileri

Özel Sular Akademi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Ali Okur, polen yayılımının başladığı bu günlerde detaylı bilgi vererek alerjisi bulunanları uyardı. Op. Dr. Okur, "Bahar mevsimi geldi, polen miktarı arttı ve polikliniğimizde alerji hasta sayımızda belirgin bir artış gözlemliyoruz. Alerji belirtileri ciltte kızarıklık, kaşıntı ve kabarıklık şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca, burun kaşıntısı, hapşırık, burun tıkanıklığı, gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi birçok şikayet de ortaya çıkabiliyor. Bazı hastalar, damağındaki kaşıntıyı gidermek için oraya bir şeyler sokma isteği duyabiliyor. Çocukluk çağındaki hastalarımızda ise geniz eti ve bademcik büyüklüğü olabiliyor. Alerjinin daha ileri bir formu olan anafilaksi, vücudun alerjen maddelerine aşırı reaksiyon vermesiyle gerçekleşiyor; bu durum, solunum sıkıntısına ve dolaşım durmasına kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabiliyor" diye konuştu.

Kahramanmaraş'ta Alerjiye Yol Açan Faktörler


Kahramanmaraş'ta Alerjiye Yol Açan Faktörler

Kahramanmaraş'ın bitki örtüsü bakımından oldukça zengin olduğunu vurgulayan Dr. Okur, "Türkiye alerji polen haritasında Kahramanmaraş, bitki örtüsü ve florası açısından oldukça zengin bir konumda. Mevsimsel alerji hastaları özellikle bahar aylarında polen miktarının artmasıyla bize başvuruyor. Yıl boyu süren alerji durumu olan hastalarımızda ise şikayetler sürekli devam ediyor, mevsimle ilgili bir azalma ya da artma söz konusu olmuyor" ifadelerini kullandı.


Kahramanmaraş'ta Alerjik Hastalıklar ve Polen Yoğunluğu

Kahramanmaraş’ın sanayileşmiş yapısının da hava kalitesini etkileyebileceğine dikkat çeken Okur, "Sanayide çalışan işçilerin kimyasallara ve toza maruz kalması da alerji şikayetlerini artırıyor. Ayrıca, inşaat faaliyetlerinin artması ile çevredeki toz miktarının da çoğalması, alerji vakalarında artışa sebep oluyor. Evde nem seviyesini kontrol etmek, halı akarı gibi alerjenlerin çoğalmasını engellemek için önemlidir. Yatak odasında çarşafların düzenli olarak yıkanması ve evdeki hayvanların alerjiye neden olabilecek durumlardan uzak tutulması gerekiyor" dedi.

Alerji Tanı Yöntemleri


Alerji Tanı Yöntemleri

Hastalığın tanısını koyma konusunda cilt testi yaptıklarını belirten Dr. Okur, "Cilt testi ile hastalara az miktarda alerjen enjekte edilerek, derinin reaksiyonu gözlemleniyor. Ayrıca, alerjene özgü immunoglobulin seviyesine bakarak tanı koyabiliyoruz. Ancak esas tanıyı hastaların şikayetleri ve muayene sonuçlarıyla yapıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)
Editör: İstanbul Yerel (IY)

  Bu haber 15 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Sağlık Haberleri
İstanbul
HABER ARŞİVİ
  • 01
  • 04
  • 2025
İstanbul
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI