Asrın felaketinde büyük bir yıkıma uğrayan Hatay’ın sembollerinden biri olan Tarihi Uzun Çarşı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın gerçekleştirdiği ihya çalışmaları sayesinde yeniden hayata geçiriliyor. Bu önemli çarşı, Kahramanmaraş merkezli depremlerde ağır hasar gören illerde konutların yanı sıra şehir merkezindeki çarşıların da yeniden inşa edilmesi adına atılan adımların bir parçası olarak öne çıkıyor.
Hatay’ın tarihi dokusunu temsil eden Uzun Çarşı esnafı, Bakanlık'nın sağladığı destekle çarşının yakınında kurulan geçici iş yerlerinde ticaretine devam ediyor. TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ise yeni iş yerlerinin inşasını hızla sürdürüyor.
Künefeci Nurettin İmren, bu bayramda tatlılarını Bakanlığın tahsis ettiği geçici çarşıdaki iş yerinde hazırladı. İmren, yıl içinde yeni iş yerine kavuşmayı umut ediyor. İmren’in hikayesini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından paylaşarak, "İyi günde de kötü günde de. Acıda da bayram sevinçlerimizde de. 11 ilimizden asla ayrılmıyoruz. Nurettin Usta’nın ‘dünyanın cenneti’ dediği Uzun Çarşı’ya kavuşacağı günler çok yakın. Antakya’mızı yeniden kadim medeniyetlerin merkezi yapacağız" şeklinde ifadelerde bulundu.
Künefeci İmren, durumu şu şekilde özetledi: "Şu an şehirdeki tüm çabanın bizim için olduğunun farkındayız. Her yer şantiye, her yer inşaat alanı. Şehir şu an yeniden onarılıyor, bunu görüyoruz. Bir şeylerin gelişmesi, yükselmesi, gözle görünür farkındalığı bizim umutlarımızı yükseltiyor. Her sabah iş yerime gidip ne çalışmaların kadar ilerlemiş olduğunu kontrol ediyorum. Bir taş eklenmişse ben o taşı fark ediyorum. Devletin şu an burada hızlı bir çalışma yaptığı görüyoruz."
İmren, ayrıca şunları kaydetti: "Bu çalışmaların hızından dolayı Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ederiz. Eskisinden daha güzel olacağına inanıyoruz. Bize güç veren şey, bir gün orada yeniden çalışabilme umudu. İş yerlerimizin onarımı bitince biz tekrar oraya döneceğiz. Çarşımızdaki iş yerleri bize teslim edilecek; herkes kendi iş yerine geçecek. Burası bizim bir gün geleceğimizi tekrar düşündüğümüz dünyanın cenneti."
Hatay’da 40 bin 586 konut, 27 iş yeri ve 5 bin 554 köy evi olmak üzere toplam 46 bin 167 bağımsız bölüm teslim edildi ve yıl sonuna kadar toplam 153 bin 248 bağımsız bölümün teslim edilmesi planlanıyor. Hatay’ın tarihi dokusunun önemli simgelerinden biri olan Tarihi Uzun Çarşı’da ise TOKİ ve Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından 69 konut ve 845 iş yeri olmak üzere toplam 914 bağımsız bölüm yapılmakta.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)