Ağaçtan yontularak ya da gazete kâğıtları ve tutkal ile yapılan geleneksel İbiş kuklaları, çağın gereksinimlerine uyum sağlayarak teknolojiyle buluştu. Erzurumlu kukla ve tiyatro sanatçısı Oğuzhan Vartolioğlu, bilgisayar ortamında tasarladığı İbiş kuklalarını, üç boyutlu yazıcılar aracılığıyla üretmeye başladı. Bu yenilikçi yaklaşımıyla, hem geçmişin izlerini taşıyan İbiş karakterini yaşatmayı hem de geleneksel Türk Kukla Tiyatrosu'nu gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.
Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olan Vartolioğlu, filament malzemesi kullanarak ürettiği bu üç boyutlu kuklalar ile, geleneksel sanatın modern bir versiyonunu ortaya koydu. Bu çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayan sanatçı, "Ben geleneksel Türk Kukla Tiyatrosu'nun günümüze kadar gelen İbiş karakterini canlı tutmak istedim. Üç boyutlu yazıcı teknolojisini kullanarak bu karakterleri yeniden yorumlayıp, çok daha uzun ömürlü ve dayanıklı kuklalar üretebildim" dedi.
Oğuzhan Vartolioğlu, ürettiği İbiş ve diğer karakter kuklaları ile ‘İbiş’in Uzay Macerası’ adında yenilikçi bir oyun kaleme aldı. Bu oyun, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Medya Sanat Evi'nde sahneye konuldu ve çocuklar tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Oyun, sadece üç boyutlu yazıcıdan üretilen kuklaları değil, aynı zamanda geleneksel temsil biçimlerini de içeren modern bir yapıya sahip.
Vartolioğlu, çocukların uzay merakını artırmak amacıyla oyunda görsel destekler ve sinevizyon kullanarak, izleyicilere daha etkileyici bir deneyim sunmayı başardı. 35 dakikalık bu eğlenceli oyunda, kültürel mirasın önemli temsilcilerinden olan Emre Çelik ile birlikte İbiş karakterini canlandıran Vartolioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)