Gastronomi şehri Gaziantep, Ramazan Bayramı'na özel olarak hazırlanan ve oldukça zahmetli bir süreç gerektiren yuvalama yemeği için yoğun bir mesaiye başladı. Geçmişte, kadınların bir araya gelerek emek vererek hazırladığı yuvalama, artık modern makinelerle işletmelerde kısa sürede hazırlanarak vatandaşların beğenisine sunuluyor.
Gaziantep’te minik köftelerin nohut ve etle buluştuğu yuvalamanın yapımında, Ramazan ayının son haftası yoğun bir hareketlilik yaşanıyor. Önceki yıllarda, Gaziantepli kadınlar evlerde bir araya gelerek bu lezzeti hazırlarken, günümüzde teknoloji sayesinde bu süreç büyük ölçüde kolaylaştı. Kalabalık aileler, artık yuvalamayı makinelerle yaptırmayı tercih ediyor. Ev kadınları, bayram yuvalaması için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra, işletmelere getirip teslim ediyorlar.
İşletmeler, randevu usulüyle çalışarak, içinde pirinç unu, irmik, yumurta ve çekilmiş kuzu eti bulunan nohut büyüklüğündeki yuvalamaları hazırlıyor ve poşetleyerek müşterilerine teslim ediyor. Bu süreç, hem zaman tasarrufu sağlıyor hem de geleneksel lezzetin devamını sağlıyor.
Yuvalama üretimi yapan Şahide Ulukök, yuvalamanın teknolojik gelişmelerle buluştuğunu belirterek, “Yuvalama, Gaziantep’e özgü bir yemek. Hammaddesi et, pirinç ve karabiberden oluşan bu geleneksel yemek, çok meşakkatli bir süreç gerektiriyor. Eskiden büyüklerimiz bu yemeği geceden başlayıp sabaha kadar yaparlarmış. Ancak şimdi makinelerin devreye girmesiyle, bu geleneksel lezzet yeniden popüler olmaya başladı” dedi.
Bayram dolayısıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Ulukök, taleplere yetişmeye çalıştıklarını belirtti. “Son 1-2 aydır yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Hatta gece vardiyalarına bile geçtik. Bayramda Gaziantep’i yuvalamasız bırakmayacağız. Bu yemek, Ramazan’da misafirler için de yapılır ama bayramda mutlaka bulunması gereken bir yemektir. Antep’te yuvalama, hem maddi durumu iyi olanlar hem de olmayanlar için vazgeçilmezdir” şeklinde konuştu.
Gece gündüz çalıştıklarını aktaran Ulukök, günlük 50 kilogram et ile üretim yaptıklarını belirtti. “Eskiden kadınlar bir akşam toplanır, sabaha kadar 2-3 kilo yuvalama yaparlardı. Şimdi gece ve gündüz vardiyalarında toplamda yaklaşık 50 kilogram et ile üretim yapıyoruz. İşlerin kolaylaşmasıyla, yuvalamasız ev kalmadı. Müşterilerimiz oldukça memnun. Biz, geleneksel yöntemleri koruyarak, annelerin yaptığı ürünlerle yapıyoruz. Kilosunu şu anda 150 TL’den satıyoruz. Müşteriler etlerini getiriyor, biz de onları yapıp teslim ediyoruz. Vatandaşlar, hazır bir şekilde sadece eve götürüp pişiriyor” diye ekledi.