Düzenli Uykunun Sağlık Üzerindeki Önemi ve İpuçları

Düzenli uykunun sağlık üzerindeki önemli etkilerini keşfedin. Daha iyi uyku için ipuçlarıyla yaşam kalitenizi artırın.
 Tarih: 28-03-2025 12:26:17
Düzenli Uykunun Sağlık Üzerindeki Önemi ve İpuçları

Sağlıklı Yaşamın Temeli: Düzenli Uyku

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Nimet Dörtcan, sağlıklı bir yaşam sürmek için en önemli faktörün düzenli uyku olduğunu vurguladı. Dr. Dörtcan, "Bir yetişkinin her gün düzenli olarak 7 saat kesintisiz uyuması yeterlidir. Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçınmak önemlidir. Güneş ışığına yeterince maruz kalmayan bireylerin D vitamini takviyesi yapması ve magnezyum ile çinko gibi minerallerden faydalanması önerilmektedir" dedi.

Uyku, yalnızca dinlenme süreci değil, aynı zamanda vücudun fiziksel gelişimi, bağışıklık sistemi fonksiyonları, öğrenme ve ruhsal denge açısından hayati bir süreçtir. Sağlıklı bir uyku düzeni oluşturmak, bedenin ve zihnin en iyi şekilde işleyebilmesi için büyük önem taşımaktadır. Uykusuzluğun uzun vadede ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Dörtcan, sağlıklı uyku için bazı önerilerde bulundu.

Kalp Sağlığı İçin Uykunun Önemi

Doç. Dr. Nimet Dörtcan, "Düzenli uyku, kalp sağlığı için son derece önemlidir. Derin uyku, gecenin ilk saatlerinde vücuda dinlenme imkanı sağlar, kalp hızı ve solunumun yavaşlamasına yardımcı olurken, sindirimin azalmasını da sağlar. Beyin, öğrenilen bilgileri hafızaya yerleştirirken büyüme hormonu salgılar. Bu durum, çocuklarda büyümeyi, yetişkinlerde ise vücut onarımını destekler. Ayrıca, serotonin, dopamin ve melatonin gibi hormonların salgılanmasıyla kortizol seviyeleri düşer ve kardiyovasküler hastalık riskleri azalır" ifadelerini kullandı.

Rüya Uykusu ve İşlevleri

Doç. Dr. Dörtcan, "Uyku evrelerinden biri olan rüya uykusu, uykuya daldıktan yaklaşık 90 dakika sonra başlar. Gördüğümüz rüyalar, bu evrede gerçekleşir. Bu dönem, beynin karmaşık bilgileri işlediği ve gündüz yaşananların pekiştirildiği bir evredir. Uykunun sadece dinlenme değil, aynı zamanda fiziksel büyüme, bağışıklık, kalp-damar sağlığı ve öğrenme gibi hayati işlevler için de önemi büyüktür" dedi.

Uykusuzluğun Olumsuz Etkileri

Yaş ilerledikçe uyku süresinin azaldığını belirten Doç. Dr. Dörtcan, "Yenidoğan bebekler günün 16-20 saatini uyuyarak geçirirken, erişkinlerde bu süre 7-9 saate kadar düşmektedir. Özellikle 23:00-06:00 saatleri arasında alınan uyku, beyin ve vücut fonksiyonları için kritik öneme sahiptir. Uykusuzluk, yorgunluk, konsantrasyon kaybı ve sinirlilik gibi belirtilerle kendini gösterir. Uzun süreli uyku eksikliği, kalp hastalıkları, depresyon ve obezite riskini artırırken, cilt problemleri ve estetik sorunlar da gelişebilir. Ciddi vakalarda halüsinasyonlar, iştahsızlık ve bağışıklığın zayıflaması gibi sağlık problemleri de ortaya çıkabilir" açıklamalarında bulundu.

Sağlıklı Uyku İçin 7 Öneri

  • Akşam saatlerinde kafein, alkol ve tütün kullanımını sınırlandırın.
  • Yatmadan önce ağır yemeklerden kaçının.
  • Her gün aynı saatte uyanmaya özen gösterin ve gün içinde şekerlemelerden kaçının.
  • Gündüz saatlerinde düzenli egzersiz yapın.
  • Yatak odası koşullarını uykuya uygun hale getirin.
  • Yatmadan önce elektronik cihazlardan uzak durun.
  • Güneş ışığına yeterince maruz kalamayanlar, D vitamini takviyesi ve magnezyum ile çinko gibi minerallerden yararlanabilir.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA) Editör: İstanbul Yerel (IY)

  Bu haber 16 defa okunmuştur.
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER Sağlık Haberleri
İstanbul
TarihDurumEn DüşükEn Yüksek
01 Nisan 2025 11°17°
02 Nisan 2025 10°12°
03 Nisan 2025 10°15°
04 Nisan 202516°
05 Nisan 2025 10°15°
06 Nisan 2025 10°16°
HABER ARŞİVİ
  • 01
  • 04
  • 2025
İstanbul
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI